Çocuklar süt dişlerine genellikle 6-7 yaşlarında veda etmektedir. Süt dişleri çocukluk dönemi boyunca farklı süreçlerde düşer ve son süt dişlerinin vedası yaklaşık 12 yaşlarında gerçekleşmektedir.
Süt dişlerinin mühim fonksiyonları; konuşma, çiğneme, daimi dişler için yer sağlama ve beslenmeye yardımcı olmaktadır. Alt çenenin sağlıklı bir pozisyon almasına yardım ederler ve eğer çocukların süt dişlerinde çürükler meydana gelirse bu negatif durum beslenme aksaklıklarını beraberinde getirir.
Bu paralelde çocuğun gelişiminin sağlıklı bir şekilde sürmesinde gerilikler yaşanabilir. Üst çenede bulunan ön süt dişlerinin eksikliğinde bazı harfler söylenirken sorunlar meydana gelir ve konuşma bozukluğu oluşabilir.
Çürük dişler tedavi edilmediğinde iltihap oluşumu başlar ve bu durum çocukta ağrılara ve huzursuzluğa sebep olur. Ön tarafta oluşan çürükler ise görünüşü nedeniyle çocuğun psikolojisinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Tedavi edilmeyen çürük dişler, diğer dişlere bulaşabilir. Yüz kısmında iltihaba bağlı şişlikler, ağrılar oluşabilir ve ilerleyen çürükler erken dönemde süt dişlerinde kayıplara sebebiyet verir. Bu durumun sonucunda kalıcı dişlerde çarpıklık gelişebilir.
Çekilmesi gereken dişin/dişlerin ağızda yer almaya devam etmesi, süt dişlerinin altından gelecek olan daimi dişlerin tomurcuklarında zarara neden olur. Bu durumun yanı sıra çocuğun bedeninde sürekli bir enfeksiyon kaynağının bulunması çocuğun genel sağlığına da olumsuz yönde etki eder.
Eğer son noktaya gelindiyse yapılması gereken tek şey bu dişlerin çekilmesidir. Fakat erken dönemde çekilen dişler çene gelişiminde bozukluk ve dişlerde çarpıklığa neden olduğu gibi konuşma problerini de beraberinde getirebileceği için yer tutucu materyaller ile dişlerin sağlığı ve bütünlüğü sağlanmalıdır.
Kütahya Uzmandiş Polikliniği profesyonel diş hekimleri ile çocuklarınızın içten gülümsemelerini korumalarını sağlayacak bir donanıma ve tecrübeye sahiptir.