Metal Altyapılı Porselen

Metal Altyapılı porselen; diş hekimliği alanında uygulanmak üzere geliştirilmiş, çeşitli metal alaşımlarının porselenin altına altyapı malzemesi olarak kullanıldığı bir kaplama yöntemidir. Altın, krom-kobalt ve platin alaşımları dayanıklılığı arttırmak adına kullanılır.

Fonksiyonunu kaybetmiş, çeşitli faktörler yüzünden madde kaybına uğramış dişleri estetiklik ve fonksiyonellik açısından tekrar kullanıma uygun bir duruma getirir. Özellikle çiğneme kuvveti yüksek arka dişler için ve kuvvete karşı dayanıklı bir yapıya sahip oldukları için kanal tedavisi ardından veyahut büyük dolguların ardından hasar görmüş, kırılmış dişlerde çiğneme kuvvetine karşı dayanıklılığı en yüksek performansa sahip kaplama türü olduğu için yaygın bir kaplama tercihidir.

Ekonomik bir seçenek olmasına rağmen metaller, diş eti ve diş ile zirkonyum kadar uyumlu bir yapıya sahip değildir. Diş etine tam anlamıyla oturmaz. Diş ile kaplama arasında zaman içerisinde bit aralık meydana gelebilir ve bu durum gıda atıklarının birikmesine, doğal dişlerin çürümeye başlamasına veyahut çürüme sürecini hızlandırmasına ve bu etkenler doğrultusunda ağız içerisinde koku oluşumuna sebep olabilir.

Metal altyapılı porselenler ışık geçirgenliği bulunmadığı için doğal diş rengini tam anlamıyla yansıtmazlar bu nedenle daha donuk ve mat bir renge sahiptirler. Zaman geçtikçe diş eti seviyesinde metalin yansıması nedeniyle renklenmeler meydana gelebilir. Diş etinin çevresinde gözlemlenen mor rengin rengin nedeni budur. Bu açılardan bakıldığında metal altyapılı porselenler estetik kaygılara sahip hastalar için dezavantıjlı bir materyaldir.

Estetik kaygının taşınmadığı arka bölgede bulunan dişlerde sağlamlık ve düşük maliyet açısından tercih edilen metal altyapılı porselen uygulamaları Kütahya Uzmandiş Polikliniğinde uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod