Gömülü-Yarı Gömülü Diş Çekimleri

Gömülü dişler; normalde ağız içerisinde çıkması gereken fakat çeşitli etkenlerden dolayı ağızda var olamamış, çıkma vaktinin geçmiş olmasına rağmen, kendini gösteremeyen dişlerdir. Bu dişler, diş etinin veyahut kemiğin altında kalarak çene içerisine haps olabileceği gibi üstü yumuşak bir doku ile kapanarak gizlenen dişler olarak da karşınıza çıkabilir.

Diğer seçenek ise yarısı görülen ve diğer yarısı diş eti altında kalmış dişlerdir. Bu dişler “yarı gömülü diş” olarak isimlendirilmektedir. Dişlerin gömülü kalmasının sebepleri farklı birçok etkene bağlıdır. Bu etkenler tek başına dişe etki edebileceği gibi birden fazla etken de diş üzerinde baskı oluşturabilir.

20. yaş dişleri gömülü kalmada en sık rastlanan dişlerdir. Bu dişleri takiben; köpek dişleri, küçük azı dişler veyahut “surnumerer” olarak adlandırılan fazladan oluşmuş dişler de çene içerisinde gömülü halde kalabilir.

Gömülü dişler, kemik içerisinde kaldıkları durumlarda hastalar tarafından fark edilmezler ve ağız içerisinde görünmedikleri için rutin olarak gerçekleştirilen diş hekimi kontrolleri sırasında çekilen film sonuçlarında hekimler tarafından tespit edilirler. Eğer diş sıralaşında, diş çekimi yaptırılmamış olmasına rağmen eksik bir dişin varlığı fark edilirse, muhtemelen bu diş çene içerisinde kalmış bir diştir.

Çene yapısının küçük olduğu koşullarda, dişin/dişlerin çıkması gereken yerde hiç boşluk olmaması bu dişin/dişlerin gömülü kalmasına neden olur ve çeneye etki ederek baskı oluşturur. Bu baskı; çene ağrısına ve bademcik şişmesine sebebiyet verebilir. Cerrahi diş çekimi operasyonları en sade tanımı ile gömülü dişin/dişlerin ağız içerisinde rahat bir şekilde görülmemesinden dolayı diş eti veyahut kemiğin kaldırılarak dişin alınması şeklinde ifade edilebilir.

Kütahya Uzmandiş Polikliniği gömülü-yarı gömülü diş çekim operasyonlarını uzman kadrosu ile gerçekleştirmektedir.

Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod