Bruksizm (Diş Sıkma) Tedavisi

Metropoller, şehir yaşamı, yoğun temponun getirdiği stres bruksizme (çene eklemi rahatsızlığı) sebep olabilir. Uyku esnasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak kendini gösteren bruksizm süreç içerisinde kişide çeneyi açamama, çiğnemede ve yemek yemede zorluklara gebe olabilir.

Tedavi ve ilaç kullanımı ile başa çıkılması denenen bruksizm için günümüzde Botulinum toksin (botoks) adı verilen tedavi yöntemi çok yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Bu yöntem sayesinde ilaç kullanımına maruz kalmadan, diğer tedavi yöntemlerine nazaran çok daha yüksek başarı oranları yakalanabilmektedir.

Botulinum toksin, clostridium botulinum bakterisinin salgıladığı bir protein çeşididir. Bu protein uygulanan her bir noktada kasın işlevini geçiçi olarak azaltır ve bruksizm tedavilerinde çene ve şakak bölgelerine uygulanır.

Botoks enjeksiyonu sayesinde kaslarda hasara sebep olmadan ve çiğneme ile ilgili sorunlar yaşanmadan kaslardaki stres ve aşırı çiğneme kuvveti yok edilerek kaslar rahatlamaya bırakılmaktadır. Kas dokusundaki sinirlerin bloke edilmesi sonucunda sinyaller engellenerek kasların kasılması önlenir. Bu sayede kaslar gereğinden fazla kasılmaz ve tedavi sağlanır.

Yanakların alt kısmında yer alan çiğneme kasına (masseter kası) belirlenmiş noktalardan enjekte edilen botoks enjeksiyonu kastaki stresin yok edilmesini sağlar. Aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırır ve kasta rahatlama sağlayarak hastalığın sebep olduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırır.

Bu tedavi yöntemi 155-20 dakika gibi oldukça kısa bir sürede gerçekleştirilir. Botoks tedavisinin etkisi 4 ila 6 ay arasında sürmektedir. Sonrasında tekrarlama dozları gerçekleştirilebilmektedir.

Kütahya Uzmandiş Polikliniği uzman kadrosu ile bruksizm rahatsızlığının dişlere ve çene eklemine zarar vermemesi adına bu işlemleri modern cihazlar ve deneyimli kadrosu ile gerçekleştirmektedir.

Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod