SÜT DİŞLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Süt (birincil) dişler, bir çocuğun ilk diş setidir. Bir bebeğin dişleri 6 ila 10 ay arasında çıkmaya başlar. Bir çocuk 2,5 ila 3 yaşına geldiğinde, 20 süt dişinin tamamı ağız ortamında yerini almış olacaktır. Bir çocuğun süt dişlerinin bakımı, çocuğun genel sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

1. Yeme - Çiğneme Fonksiyonunu Yerine Getirme

Çocukların büyümek ve güçlü olmak için her gün sağlıklı yiyecekler yemeleri gerekir. Diş çürüğü olan çocukların taze meyve ve sebze gibi gevrek yiyecekleri yeme
olasılığı daha düşüktür. Bu yiyecekleri yiyebilmek, iyi beslenmeyi ve sağlıklı bir kiloyu teşvik eder.

2. Konuşmanın Anlaşılır Olmasını Sağlar

Süt dişlerini çok erken kaybeden çocuklar bazı sesleri çıkarmakta zorlanabilirler. Bu durum çocuğun iletişim kurmasını zorlaştırabilir. İlerleyen dönemlerde eksik dişler nedeniyle gelişebilecek konuşma sorunlarını iyileştirmek için konuşma terapisine ihtiyacı olabilir.

3. Daimi Dişler İçin Yer Tutuculuk Sağlar

Süt dişleri, çenede büyüyen yetişkin dişler için yer tutar. Süt dişi çok erken kaybedilirse, zaten ağızda olan diğer dişler boşluğa doğru hareket edecektir. Bu durum ağız ortamına sürmeye çalışan yetişkin dişi bloke edebilir ve çapraşıklığa neden olabilir. Çarpık dişler nedeniyle üst ve alt çeneler düzgün bir şekilde kapanmayabilir ve oklüzyon problemlerine sebep olabilir.

4. Genel Sağlık Üzerine Etkilidir

Süt dişlerindeki diş çürüğü geç evrede ateş ve ağrıya neden olabilen enfeksiyonlara yol açabilir. Tedavi edilmezse, diş çürümesinden kaynaklanan enfeksiyon, başın ve
boynun diğer bölgelerine yayılabilir ve şiddetli şişmeye neden olabilir.

5. Çocuğun Özgüven Duygusuna ve Psikolojsine Katkı Sağlar

Ön dişleri çürük olan çocuklar genellikle gülmezler veyakonuşurken ağızlarını kapatabilirler. Bazen diğer çocuklarla oynamayı bırakırlar. Sağlıklı bir gülümseme, çocuklara iyi sosyal deneyimler yaşamaları için gereken özgüveni sağlamaya yardımcı olur.

Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod