Şiddetli Diş Ağrısı Nedenleri

Diş ağrısı, iltihabın ilk belirtisi olabilir veya tedavi gerekir. Sebep tedavi edilmezse daha da kötüleşme eğiliminde olduğundan, genellikle diş ağrısını mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize kontrol ettirmeniz önerilir. Diş ağrısının birçok nedeni olabilir:

Neden 1: Diş Çürüğü – Dişteki Çürükten Kaynaklanan Ağrı

Çürük nasıl gelişir?

Çürük de sıklıkla yaygın bir hastalık olarak adlandırılır ve ne yazık ki küçük çocuklarda sıklıkla görülür. Diş çürüğünün nedeni yetersiz ağız hijyeni ve kötü beslenmedir. Düzenli temizlik yapanlar bile bazen er ya da geç diş çürüğü çekebilir.

Bu klinik tablo genellikle dişler arasında gelişir ve ani diş ağrısı ile ilişkilidir. Dişler arasındaki boşluklar iyice temizlenmezse, çoğu tortu (plak) onlara yapışır. Bu plaklar, şekeri enerji üretmek için dönüştüren bakteriler içerir. Bu kimyasal işlem sırasında şeker, sağlıklı diş minesine saldıran bir aside dönüştürülür.

Neden 2: Diş Kökü Enfeksiyonu - Diş Çürüğü Tedavi Edilmezse

Diş kökü iltihabı nedir? Bu, genellikle diş çürümesinin neden olduğu derin bir diş iltihabıdır. Diş çürüğü dişin sinir bölgesine kadar devam etmiştir. Sonuç olarak, çürük enfeksiyonu dişin pulpasından, dişi çene kemiğine sabitleyen kökün ucuna kadar daha da yayılabilir. Bu genellikle diş sinirinin ölümüne ve ani diş ağrısına yol açar.

Diş kökü iltihabı belirtileri böyle bir hastalık, ilgili dişte bir baskı ve ağrı hissi ile fark edilir hale gelir.

Diş kökü iltihabının tedavisi

Daha büyük hasarlardan kaçınmak için hızlı hareket gereklidir. Öncelikle bu diş ağrısını soğutarak rahatlatabilirsiniz. Dişin çekilmesini önlemek için, kanal tedavisi sırasında diş artık kendi kendine iyileşemeyeceğinden, pulpa adı verilen kısım genellikle tamamen çıkarılır. Kök enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldırabilmek için kök kanal pasajlarının açığa çıkması önemlidir. Köke dolgu yerleştirebilmek için genellikle diş işlenir ve tekrar hazırlanır.

Neden 3: Açıkta Kalan Diş Köklerinden Kaynaklanan Diş Ağrısı

Açıkta kalan diş köklerinin belirtileri

Açıkta kalan diş boyunları genellikle diş ağrısının nedenidir ve genellikle soğuk, sıcak veya tatlı şeyler yenildiğinde fark edilir hale gelir. Teknik terimlerle dentin aşırı duyarlılığı olarak adlandırılan ağrıya duyarlı dişlerden sıklıkla söz edilir. Ağrı keskin bir bıçak saplanması gibi kendini belli eder. Bunun nedeni diş etlerinin çekilmesidir, bu da dişlerin köklerinin ve dolayısıyla dişin sinirine giden ince kanalların açığa çıkması anlamına gelir. Böyle açıkta kalan bir kanala soğuk veya sıcak yemek çarparsa uyarı hemen ve şiddetli olarak iletilir ve bu şimşek gibi acıyı yaşarsınız.

Kusurlu dolgular ve kronlardan kaynaklanan ağrı

Belirtiler

Dolgular çatlarsa veya sızdırmazlığını kaybederse, bu, kuron artık doğru şekilde oturmamış gibi fark edilir. Bu nedenle, düzenli kontrollere giderseniz, zamanında bir dolgu değiştirilebilir. Dolgu yapıldıktan hemen sonra diş ağrısı da oluşabilir. Ancak bu ağrı zararsızdır ve birkaç gün sonra geçmesi gerekir.

Tedavi

Dolgular veya kronlarla ilgili sorunlar ortaya çıkarsa, diş hekimi onları değiştirir. Süt dişinde dolgu varsa bu tür sorunlar sıklıkla çocukları da etkiler. Dolgular düzenli aralıklarla kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.

Neden 4: Diş Eti İltihabına Bağlı Ağrı

Diş eti iltihabı nasıl oluşur?

Diş eti iltihabı genellikle diş köklerinin açıkta kalmasıyla ilişkilidir. Buna genellikle kendilerini diş köklerine bağlayan ve dolayısıyla diş etlerini tahriş eden bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon neden olur. Bu tür iltihaplardan tartar da sorumlu olabilir. Kanayan diş etlerini farkeden herkes, er ya da geç sağlıklı dişlerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Diş eti iltihabının, diş kaybına yol açabilen tüm periodonsiyumun bir hastalığı olan periodontitis'e yol açması nadir değildir.

Belirtiler

Enflamasyon, diş etlerinin hafiften şiddetliye kadar şişmesi şeklinde kendini gösterir. Ayrıca diş etleri hafif fırçalama ile bile kanar. Siz de bu tür gözlemler farkediyorsanız, hemen diş etlerinizi kontrol ettirin.

Neden 5: Diş Kırığından Kaynaklanan Rahatsızlık

Diş kırığı nasıl oluşur? Bu durumda nedenler, etkilenen dişin yaralandığı sert bir düşüş veya yüze bir darbe olabilir. Yarısı veya tamamen kırılmış bir dişin elbette hızlı bir şekilde tedavi edilmesi ve buna göre bakım yapılması gerekir.

Diş kırıklarının tedavisinde kullanılan tedavi elbette tamamen kırığa bağlıdır. Dişin sadece üst kısmı etkilenmişse bu dolgular yardımıyla yeniden yapılandırılır. Kırık daha derinse, başka önlemler alınmalıdır. Kanal tedavisi genellikle tercih edilir.

Neden 6: Dişlerin Ağrılı ve Yanlış Hizalanması

Hatalar nasıl ortaya çıkıyor?

Yetişkinler yanlış hizalanmış dişlerden muzdariptir, örneğin yirmi yaş dişleri kırıldığında ve daha önce iyi bir diş pozisyonu olan pozisyonunu değiştirdiğinde. Bu da oldukça nahoş bir diş ağrısına yol açar.

Yanlış hizalamaların tedavisi

Klasik bir diş hekimi bu noktada artık pek bir şey yapamaz. Şimdi bir ortodontist gerekir. Bu hekimler, çarpık bir diş pozisyonunu düzeltmede ve böylece olası diş ağrısını ortadan kaldırmada uzmanlaşmıştır.

Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod