Köprü Diş Nedir Nasıl Yapılır?

Birden çok eksik dişiniz varsa, bir diş köprüsü ağız sağlığınızı iyileştirerek eksik dişlerinizin yerini doldurabilir.

Kim bir diş köprüsüne ihtiyaç duyar?

Eksik dişiniz veya dişleriniz varsa diş köprüleri yardımcı olabilir. Eksik dişlerin en yaygın nedenleri diş çürüğü, diş eti hastalığı ve yaralanmadır. Veya doğuştan gelen bir durum nedeniyle eksik dişlerle doğmuş olabilirsiniz. Diş köprüsü yaptırmak için eksik dişlerin her iki tarafında da sağlıklı dişlere ihtiyacınız vardır.

Neden bir diş köprüsüne ihtiyacım var?

Dişleriniz birlikte çalışır. Bir diş eksikse, yakındaki dişler boş alana hareket edebilir. Karşı çenenizdeki dişler de boşluğa doğru yukarı veya aşağı hareket edebilir. Bu, aşağıdakilere neden olabilir:

  • Isırık sorunları.
  • Çiğneme zorlukları.
  • Dişleriniz ve çenenizdeki ekstra stresten kaynaklanan ağrı.
  • Görünüşünüz veya gülüşünüz hakkında negatif etkiler.

Bir diş köprüsü neye benziyor?

Tipik bir diş köprüsü şunları içerir:

  • Dayanak dişler: Bir diş hekimi, boşluğun her iki tarafındaki dişlere iki kron yerleştirir. Bu sabitleyici dişler veya destekleyici dişler, doğal dişleriniz veya diş implantlarınız olabilir.
  • Pontikler: Bu takma diş (veya dişler) boşluğu doldurur ve kuronlara yapışır.

Ne tür diş köprüleri mevcuttur?

Dört ana köprü türü şunlardır:

  • Geleneksel sabit köprü: Bu köprü en yaygın olanıdır. İki veya daha fazla kuronu ve hepsi birbirine bağlı bir dolgu dişi veya dişleri vardır. Kronlar köprüyü yerinde tutar. Geleneksel köprüler metalden, metalle kaynaşmış porselenden veya seramikten yapılır.
  • Konsol köprüsü: Bu köprü tipinde pontik sadece bir dayanak dişe bağlanır. Bu bazen boşluğun sadece bir tarafında dişleri olan kişiler için bir seçenek olabilir.
  • Re-sin köprü: Eksik ön dişleriniz varsa bu tip köprülere sahip olabilirsiniz. Bir çerçeve tarafından desteklenen metal veya seramik dişlere kaynaşmış porselenden yapılmıştır. Köprünün her iki yanındaki kanatlar mevcut dişlerinize bağlanır.
  • İmplant destekli köprü: Bu köprü “geleneksel sabit köprü”ye benzer, ancak dişlere yerine yapıştırılmak yerine implantlarla yerinde tutulur.

Diş köprüsü yerine ne kullanabilirim?

Bazı insanlar, çıkarılabilir takma dişler olan kısmi protezleri tercih eder. Onları temizlemek için çıkarırsınız. Diş implantı kullanmayı da düşünebilirsiniz. Çenenize cerrahi olarak bir implant yerleştirilir. Diş hekiminiz sizin için en iyi seçeneğin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

Diş implantlarına ihtiyacım var mı?

Bazen diş hekiminiz köprü yerine diş implantı önerebilir. Bir diş implant uzmanı, ağzınızın modeline göre yeni dişler oluşturur. Bir cerrah implantı çenenize yerleştirir. Zamanla implantlar çene kemiği ile bütünleşir ve yeni dişlere bağlanır. İmplantların bir avantajı, diğer dişlerden desteğe ihtiyaç duymamasıdır.

Diş köprüleri ne kadar yaygındır?

Diş köprüleri, eksik dişler için yaygın bir çözümdür. Diş hekimleri uzun yıllardır kullanıyor.

Geleneksel bir diş köprüsü nasıl yapılır?

Genellikle en az iki randevuya ihtiyacınız olacaktır:

  • Dayanak dişlerin hazırlanması: İlk ziyaretiniz sırasında sağlık uzmanınız dayanak dişlerini yeniden şekillendirir. Mine ve dentinin bir kısmını çıkarırlar, böylece kuron için yer kalır.
  • İzlenimler: Sağlayıcınız dişlerinizin ölçülerini veya dijital taramasını alır. Bir diş muayehanesi, köprünüzü, takma dişlerinizi ve kuronlarınızı oluşturmak için kalıbı veya taramayı model olarak kullanır. Uzmanlar köprünüzü yaparken ağzınızdaki açıkta kalan alanları korumak için geçici bir köprünüz olacaktır.
  • Kalıcı köprü yerleştirme: İkinci ziyaretiniz sırasında hekiminiz geçici köprüyü kaldırır ve kalıcı köprüyü yerleştirir. Hekiminiz köprüyü dikkatlice kontrol edecek ve size rahatça uyduğundan emin olmak için gerekli ayarlamaları yapacaktır.

Diş köprüleri ne kadar dayanır?

Diş köprüleri en az beş ila yedi yıl bir sorun yaşanmadan kullanılabilir. İyi ağız hijyeni ve düzenli profesyonel temizlik ile köprü 10 yıldan fazla dayanabilir.

Diş köprüsü ile yemek yemek zor mu?

İnsanlar genellikle bunun tam tersini doğru buluyor, eksik dişlerin yerinin doldurulması yemek yemeyi kolaylaştırıyor. Köprüye alışana kadar küçük parçalara ayrılmış yumuşak yiyecekler yemeyi tercih edebilirsiniz.

Diş köprüsü konuşma şeklimi değiştirir mi?

Ön dişleriniz eksikse net konuşmak zor olabilir. Doğru yerde ön dişlere sahip bir diş köprüsü konuşmanızı iyileştirebilir.

Diş köprüme nasıl bakarım?

Diş köprüsünün başarısı, kalan dişlerin sağlığına ve gücüne bağlıdır. Bir köprü ile diş kaybına yol açabilecek diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önlemek özellikle önemlidir. Uygun diş ve diş eti bakımı için özenli olmalısınız.

  • Günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın: Bir diş hekimi size dişlerinizi fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın doğru yolunu gösterebilir. Muhtemelen, diş ipini köprü ile sakızınız arasında kaydırmanıza izin veren, iplik geçirici adı verilen özel bir diş ipi kullanacaksınız.
  • Düzenli profesyonel temizlik yaptırın: Bir diş hekimine düzenli olarak görünmek, tedavi daha başarılı olduğunda sorunları erken tespit etmeye yardımcı olabilir.
  • Dengeli bir diyet yapın: Bol miktarda meyve, sebze ve lif ekleyin ve bazı etler gibi çiğnenebilir, lifli gıdaları sınırlamaya çalışın.
Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod