Günlük Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Günlük diş bakımı, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü ağıza alınan besinler, dişler aracılığıyla öğütülür. Böylelikle sindirim sistemi başlamış olur. Besinlere temas sırasında bazı mikroorganizmalar ürer. Ağız, dış ortama açık olduğu için mikroorganizmalar için uygun bir ortam oluşur.

Düzenli ağız ve diş bakımı yapılmadığında dişler ve dokular zarar görür. Diş sağlığı sorunları ortaya çıkar. Bu da ağızda şişmelere, kanamalara ve ağrılara sebep olur. Bakımsız dişler, estetik görünümü engeller. Dolayısıyla diş bakımı; fizyolojik, psikolojik ve sosyal bakımdan etkilidir. Hayatın kaliteli olmasını sağlar.

Günlük diş bakımları çocukluktan itibaren başlamalıdır. Ancak süt dişlerinin ve yetişkin yapısı farklıdır. Bu yüzden çocuklar ve yetişkinlerin diş bakımlarında değişiklik olabilir.

Çocuklarda Günlük Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda günlük diş bakımı, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konular arasında yer alır. Anne ve babalar, diş bakımı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Çocuklarını da bilinçlendirmelidir. Genellikle diş bakımı için tüm dişlerin çıkması beklenir. Bu, yanlış bir tutumdur. Çocuğun ilk dişi çıktığında günlük diş bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
Çocukların süt dişleri, 2-3 yaşlarında tamamlanır. Süt dişlerinin bir süre sonra çıkacağı düşüncesi, diş bakımının yapılmayacağı anlamına gelmez. Aksine dişlerin çürümemesi, çocuk sağlığı için çok önemlidir. Çürüyen diş, çabuk dökülür. Çocuğun kemik gelişimi uygun yaşa gelene kadar da yeni diş çıkmaz.

Piyasada çocuklara uygun diş fırçası ve macunları bulunur. Diş hekiminin yönlendirmesiyle çocuğun beğeneceği diş fırçaları alınmalıdır. Diş macunu da ailenin ortak kullandığı macun olmamalıdır. Çocuk, kendine özgü diş macununu seçmelidir. Bu sayede diş fırçalamak, çocuk için eğlenceli hale gelir.

Ebeveynler, çocukların rol modelidir. Çocuklarının günlük diş bakımı yapmasını isteyen anne ve babalar, kendileri de düzenli olarak dişlerini fırçalamalıdır. Bakımsız dişleri olan ebeveynlerin çocuklarının diş bakımını alışkanlık haline getirmesi beklemez. Sabah ve akşamları, ailecek dişler fırçalanmalıdır. Belli bir süre sonra çocuk için bu ritüeller, alışkanlık haline gelir.

Yetişkinlerde Günlük Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yetişkinlerde günlük diş bakımı, ileriki yaşlarda sorun yaşanmaması için önemlidir. 25 yaşlarında kemik gelişimi durur. Bu yüzden bireylerin kemik yapılarına özen göstermesi gerekir. Kemik dokusunda eksiklik olduğunda bundan ilk etkilenen dişlerdir. Dökülen dişlerin yerine de yeni bir diş gelmez. Dişlerin dökülmemesi, çürümemesi ve diş yapılarının zarar görmemesi için diş bakımına dikkat edilmelidir.

Düzenli süt ürünlerinin tüketilmesi, günlük diş bakımının içerisinde yer alır. Süt ürünlerinde bulunan fosfor, kalsiyum ve D vitamini gibi bileşenler dişleri besler.
Diş kayıpları yanında diş eti rahatsızlıkları da yetişkinliklerde sık görülür. Diş etlerinin kanaması ve ağrıması, günlük yaşamı olumsuz etkiler. İltihaplanma gibi rahatsızlıkların yaşanmaması için düzenli ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Diş etlerinin altında ve diş yüzeylerinde bulunan plaklar temizlenmelidir. Günde 2 kez dişlerin temizlenmesi idealdir.

Etkili Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Etkili günlük diş bakımı için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bunlar;

  • Diş hekiminin önerdiği diş fırçası ve macununu almak,
  • Diş macununun florürlü olmasına dikkat etmek,
  • 45 derece açıyla aşağı ve yukarı hareketler yapmak,
  • Kahve çay tüketimini azaltmak,
  • Ağız bakım suyu kullanmak,
  • Dil temizliğine özel göstermektir.

Ayrıca diş hekimine gitmek için bir rahatsızlığın olması beklenmemelidir. Diş sağlığı için yılda en az iki kere diş muayenesine gidilmelidir.

Ağız bakımı da günlük diş bakımı içerisinde yer alır. Çünkü dişler, ağızda içerisinde belli bir düzende bulunur. Ağız kirli ya da hastalıklı olduğunda dişleri olumsuz yönde etkiler.

Günlük Diş Bakımı Neden Önemlidir?

Günlük diş bakımının önemi, günümüzde birçok bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Dişler, sindirim sisteminden doğal görünüme kadar birçok açıdan etkilidir. Ayrıca çoğu hastalığın başlangıcı, bakımsız dişlerdir.

Düzenli diş bakımı yapıldığında vücuda zararlı mikroorganizmalar giremez. Çünkü ağızda bunun için gerekli savunma mekanizmalar oluşur. Dişler, vücudun alarm sistemleridir. Vücutta bir sorun olduğunda dişlerin hassaslığından anlaşılabilir.

Dişlerin eksik olan kişiler, çoğu zaman gülmekte çekinir. Çünkü estetik olmayan bir görüntü ortaya çıkar. İmplant gibi yöntemlerle yapay dişler takılsa da gerçek dişin yerini tutmaz. Bu yüzden doyasıya gülmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için günlük diş bakımı yapılmalıdır.

Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod