Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Gingivitis (diş eti iltihabı), genellikle diş etlerinde inflamatuar bir değişiklik anlamına gelir. Ağızdaki bu bölümün tıbbi adı diş etidir. Çene kemiği ve ince liflerle birlikte diş etleri periodonsiyumu oluşturur. Çoğu durumda diş eti iltihabına (tıbbi: gingivitis) ağız boşluğundaki bakteriler neden olur. Yemekten sonra dişlerde plak denilen bakteri birikir. Kötü ağız hijyeni ile bu plak tartar şeklinde sertleşir. Oradan bakteriler diş etlerine ve periodonsiyuma kolayca yayılabilir ve iltihaplanmaya neden olabilir. Diş etlerinin hemen dişe bitişik bölgesi en sık etkilenir, daha doğrusu diş ile diş etleri arasındaki boşluk etkilenir. Tedavi edilmediğinde diş eti iltihabı periodontitise (periodontium iltihabı) dönüşebilir. En kötü senaryoda dişler düşecek kadar gevşeyebilirler. Diş eti iltihabı çok farklı varyasyonlarda görülebilir.

İnatçı bakteri birikintilerinin diş hekimi tarafından düzenli olarak çıkarılması diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına hizmet eder. Profesyonel diş temizliğinin masrafları özel bir ek diş sigortası tarafından tamamen karşılanabilir.

Diş Eti İltihabı Çeşitleri

Akut diş eti iltihabı

Akut diş eti iltihabı yaygındır ve sıklıkla ergenlik döneminde ortaya çıkar. Diş arası boşluklarda başlar. Diş etleri yüzeysel olarak iltihaplıdır. Ancak kemik etkilenmez ve tedavisi genellikle kolaydır. Diş etlerinin kızarması ve şişmesi ile fark edilebilir. Sebepler çoğunlukla mekanik ve termal uyaranların yanı sıra plaktan bakteriyel kontaminasyonda yatmaktadır. İyi ağız hijyeni ve destekleyici gargaralar oldukça hızlı bir şekilde yardımcı olabilir. Ancak iltihap tedavi edilmezse kronik diş eti iltihabına dönüşür.

Kronik diş eti iltihabı

Kronik diş eti iltihabı, insan vücudundaki en yaygın iltihaplanma olarak kabul edilir. Bakteriler zaten diş eti çizgisinden çeneye nüfuz etmiş ve oradaki tüm periodonsiyuma zarar vermiştir. Diş etleri çekilir ve dişlerin boyunları ve dişlerin kökleri açığa çıkar. Bakteriler çoğalmaya devam eder ve en kötü durumda periodontitise ve dolayısıyla dişlerin gevşemesine ve kaybına yol açar.

Akut nekrotizan veya ANUG

Nekrotizan diş eti iltihabında dişlerin arasındaki diş etleri bile enfeksiyon kapar. Nedeni genellikle sağlıksız bir yaşam tarzıdır (stres, alkol, ilaç, nikotin). Ancak iltihaplanma, çocuklarda ve ergenlerde yirmilik diş durumunda da ortaya çıkabilir. Buna interdental boşlukların ve diş etlerinin süpürasyonu (ülserasyon) eşlik eder. Şiddetli vakalarda, tüm oral mukoza iltihaplanır (stomatit). Tipik semptomlar şiddetli ağrı, ağız kokusu ve ateştir. Her durumda diş tedavisi gereklidir, aksi takdirde ciddi sağlık komplikasyonları ortaya çıkabilir.

Hormonal diş eti iltihabı

Hormona bağlı diş eti iltihabı esas olarak hamilelik, ergenlik veya doğum kontrol hapı alırken ortaya çıkar ve ciddi vakalarda hormonal periodontitise dönüşebilir. Enflamasyon genellikle sadece geçicidir. Diş etleri şişer, böylece zararlı bakteri metabolitleri vücudun koruyucu duvarından daha kolay geçebilir. Ayrıca, hormonlar belirli mikropların büyümesini ve çoğalmasını teşvik edebilir ve diş eti kanaması meydana gelir. Tedavi ve profilaksi için iyi ağız hijyeni şarttır.

Deskuamatif diş eti iltihabı

Bu diş eti iltihabı formu çok nadirdir ve son derece ağrılıdır. Etkilenenler ağızda şiddetli yanmadan muzdariptir. Diş etlerinin üst katmanları kabarma ile dökülür. Bununla birlikte, deskuamatif diş eti iltihabı kendi başına bir hastalık değildir, çoğu durumda başka bir hastalığa bağlıdır. Örneğin, otoimmün hastalıklar ve hormonal bozukluklar neden olabilir.

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

  • Kapsamlı ağız hijyeni: Diş etleriniz hassas ise yumuşak bir diş fırçası ve diş ipi kullanmalısınız.
  • Papatya ve adaçayı: Günde birkaç kez ağzınızı papatya veya adaçayı çayı ile çalkalayın. Bunun iltihaplı diş etleri üzerinde dezenfekte edici ve yatıştırıcı bir etkisi vardır.
  • Tuzlu su: Bir çay kaşığı tuzu bir bardak suda eritin. Solüsyonu gargara olarak kullanabilir veya diş fırçası ile doğrudan etkilenen bölgelere uygulayabilirsiniz.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın.
  • Masaj: Diş etleriniz kanasa bile diş hekimleri diş fırçasıyla masaj yapmanızı önerir. Bu kan hızlandırır ve iyileşme konusunda pozitif etki sağlar.
  • Çay poşeti: İltihaplı bölgeye bir poşet çay koyun ve beş dakika bekletin. Siyah çay bunun için en iyisidir. İçerdiği tanen rahatlama sağlar.
  • Zencefil: Zencefil, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Zencefil çayı için ve günde birkaç kez onunla gargara yapın.
  • Hindistan Cevizi Yağı: Yağı etkilenen bölgeye masaj yapın.
  • Sarımsak: Sarımsak enfeksiyonla savaşır. Yemeğinizi mümkün olduğunca sık baharatlayın.
  • Lavanta: Onunla gargara yapın veya lavanta çayı için. Bir gargara su ve üç damla lavanta yağı da tavsiye edilir.
  • Uçucu Yağlar: Karanfil, nane ve çay ağacı yağları bir bardak suya 2-3 damla eklenerek gargara olarak kullanılabilir. Günde sabah öğlen ve akşam olacak şekilde gargara yapmak iyi gelecektir.
Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod