Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Ağız ve dişlerin temelini, diş etleri oluşturmaktadır. Dolayısıyla diş eti hastalıkları, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Diş eti hastalıklarının belli bir yaş aralığı yoktur. Tedavi edilmediğinde diş kaybı, ağız kokusu ve diş kanamalarına neden olabilir. Bu yüzden diş eti hastalıklarının olmaması için, düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.

Diş Eti Hastalıkları Nedir?

Diş eti hastalıkları, diş ve ağız bakımının düzenli yapılmamasına bağlı olarak dişleri destekleyen ve çevreleyen dokuların enfeksiyon kapmasıdır. Diş eti hastalıkları için dişlerin çürümesi gerekmez. Ancak tedavi edilmediğinde dişlerde sallanma, diş eti kanamaları, diş kaybı ya da ağız kokusu sık görülür. Her yaş grubunda görülmesine rağmen genellikle geç fark edilir. Bu da gündelik yaşamı olumsuz etkiler.

Diş eti hastalıkları, periodontal hastalık içerisinde değerlendirilir. Tedavisi de buna göre yapılır.

Periodontal Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Diş etlerini ve diş dokularını etkileyen iltihap hastalıkları, periodontal hastalık olarak tanımlanır. Teşhisi sadece diş hekimi koyabilir. 3 tipi vardır. Bunlar,

  • Periodontitis
  • Gingivitis
  • Periodontitis ve gingival abselerdir.

Periodontitis, diş etiyle beraber çene kemiği ve liflerin de iltihaplanmasıdır. Dişler ve diş eti arasında “periodontal cep” adı verilen, bakterilerin girebileceği boşluklar oluşur. Tedavi edilmediğinde dişlerde sallanma ve doku kayıpları görülür.

Gingivitis’de sadece diş eti iltihaplanır. Diş etleri kanamaya başlar. Şişlik ve kızarıklık gözle görülebilir dereceye gelir. Rahatsız edici ağız kokuları oluşur.

Gingival abse ve periodontal abse, ortak bir etkidir. Abse, diş dokularının erimesidir. Gingivitis ve Periodontitis rahatsızlıkları yanında dokular erimeye başlar. Bu durumlarda dişin çekilmesi sık görülen bir durumdur.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının ilk belirtisi diş eti kanamalarıdır. Dişlerin diş etleriyle birleştiği görünebilen nokta kanamaya başlar. Özellikle diş fırçalama esnasında sık yaşanır. Sağlıklı dönemlerde diş etleri kanamaz. Diş eti kanamaları haricinde;

  • Diş etlerinde şişlik,
  • Diş etlerinin mavi ya da morumsu renk değişiklikleri,
  • Diş etlerinde kızarıklık,
  • Diş eti çekilmesi,
  • Dişlerin yer değiştirmesi ya da sallanması,
  • Diş eti büyümesi,
  • Ağız kokusu, diş eti hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.

Belirtiler devam ettiğinde muhakkak uzman bir diş hekimine gidilmelidir.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti tedavisi nasıl yapılır, sorusu sıkça sorulur. Diş eti hastalıkları tedavi edilirken ilk olarak detaylı bir inceleme yapılır. Ardından hastalığın evresi belirlenerek tedaviye başlanır. Diş eti tedavilerinin temel amacı, enfeksiyonlara neden olan yapı ve bakterileri ortamdan uzaklaştırmaktır. Bunun için de ultrasonik cihazlar kullanılır.

Diş etleri temizlendikten sonra dişlerdeki lekeler giderilir ve pürüzsüzleştirilir. Gerekli parlatmalar yapılır. Diş eti enfeksiyonları ilerlemiş ise lokal anestezi uygulanmalıdır. Böylelikle diş kök yüzeyleri ve diş eti ceplerinin iç yüzeyleri temizlenir.

Tüm işlemlerden sonra ağızda temiz bir ortam hazırlanmış olunur. Burada diş hekimi ile hastanın iyi bir iletişim kurması önemlidir. Hekim gerekli tedavileri yaptıktan sonra ağız bakımı konusunda bilgilendirme yapar. Hastanın bilgileri, doğru ve düzenli olarak uygulaması gerekir. Böylelikle diş eti hastalıkları tekrarlamaz.

Diş Eti Hastalıklarıyla İlgili Merak Edilen Konular

1.Diş Eti Hastalıklarıyla Hangi Bölüm İlgilenir?

Periodontoloji, diş eti hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. İlgilenen diş hekimine ise “Periodontolog” denir.

2.Diş Eti Hastalıklarına Ne İyi Gelir?

Diş eti hastalıklarının oluşmaması için ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Diş yüzeylerinde plak oluşmaması için doğru uygulamalarla dişler fırçalanmalıdır. Diş ipi ile diş taşları engellenebilir. Ancak bu konularda bilgi eksikliği varsa diş hekimine başvurulmalıdır.

Yılda iki kere düzenli olarak diş muayenesi olunmalıdır. Ancak diş eti hastalık belirtileri oluşmaya başladıysa vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

3.Bitkisel Tedavi Yöntemleriyle Diş Eti Rahatsızlıkları Giderilebilir mi?

Diş eti rahatsızları yaşayanlar, çoğu zaman diş hekimine gitmek istemez. Bu yüzden bitkisel yöntemler aramaya başlar. Genellikle de karanfil gibi ağrı kesici yöntemler kullanılır. Diş eti hastalıklarında doğal yöntemler, şikayetlerin hafiflemesinde etkili olabilir. Ancak kalıcı bir çözüm değildir. Hatta ağızdaki yumuşak dokulara zarar verebilir. Tedavi için diş muayenesi olunmalıdır.

4.Diş Eti Hastalıkları Ne Kadar Sürede Tedavi Edilebilir?

Diş eti hastalıklarında tedavi süreleri merak edilmektedir. Ancak bunun için belli bir süre aralığı verilemez. Tedavi süresi sadece diş hekimine bağlı da değildir. Hekim ile birlikte hastanın da bu süreçte ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekir. Böylelikle tedavi süresi kısalır.

5.Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi birçok soruna yol açabilir. Diş eti iltihabı daha çok artar. Diş kayıpları oluşmaya başlar. Ağız kokusu, hafifletemeyecek duruma gelerek, çevreyi de rahatsız eder. Bu yüzden muhakkak diş hekimine giderek tedaviye başlanmalıdır.

6.Alkol Diş Eti Hastalıklarına Neden Olur Mu?

Alkol, tükürüğün yapısını ve miktarını değiştirir. Dolayısıyla diş eti enfeksiyonları oluşmaya başlar. Zamanla ağız kokusu olur. Diş eti hastalıklarının oluşmaması için olabildiğince alkol tüketimi azaltılmalıdır.

Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod