Daimi dişler olarak adlandırılan dişler; çocukluk sürecinde diş etlerinin altında, çene kemiğinin içerisinde gelişimlerini sürdürürler ve yirmilik yaş dişleri istisna olarak, diğer tüm daimi dişler 8 yaş civarına kadar, ağız içerisinde görünür parçalar haline gelirler. Flor dişler açısından faydalı olarak nitelendirilir fakat fazla tüketilen her şeyin bir zarar meydana getirmesi gibi, özellikle çocukluk döneminde fazla flor tüketimi, dişin dış yüzeyini oluşturan mine tabakasında bozukluklara neden olabilir.
Meydana gelen bozukluklar, dişin düşük oranlarda renk alması, yüzey bozuklukları gibi farklı formlarda görülebilir. Fazla flor dişlerin diğer kısımlarında herhangi bir etkiye neden olmaz ve bir defa dişler ile temasından sonra florosiz olma ihtimaliniz yoktur.
Dental florosiz çoğu zaman sadece uzman diş hekimleri tarafından fark edilen ve saptanan bir durumdur. Genel itibari ile florlu su tüketen, florlu diş macunu ve flor tabletleri kullanan çocuklarda, fazla tüketim sonucunda görülür. Florosiz bir hastalık olmamakla beraber kozmetik bir durum olarak değerlendirilir.
Florosiz Belirtileri Neler?
Hafif dental florosiz sadece diş hekimleri tarafından saptanabilen, çok az belirtiler gösteren bir durumdur. Florosizin boyutu, şiddeti büyüdükçe dişlerde beyaz çizgiler ve noktalar oluşum göstermektedir. Daha ileri seviyelerde ağır floroziste ise dişlerde çukurlar, kahrengi, siyah ve gri tonlarına sahip lekelenmeler meydana gelmektedir. Mine oluşumunda ise bozukluklar gerçekleşir.
Florosiz Teşhisi
Diş hekimi tarafından tarafınıza birkaç soru yönlendirilerek; çocuğunuzun geçmiş bir dönemde florlu su ve/veya florlu katı tüketip tüketmediği, dişlerine yansıyabilecek herhangi bir sistemik rahatsızlığın yaşanıp, yaşanmadığını sorulur. Bu soruların cevapları dikkate alınarak çocuğunuzun dişleri, diş etleri kapsamlı bir muayeneden geçirildikten sonra, uzman diş hekiminin talebi doğrultusunda röntgen çekilerek, dişlerde başka herhangi bir sorun olup olmadığı saptanabilir.
Başka sağlık problemleri dental florosiz gibi görünebilir. Gelişim bozuklukları, yüz ile ilgili sorunlar mine ve dentin gelişiminde aksaklıklara ve bu doğrultuda bozuklukluklara etken olabilir. Bebeklik ve çocukluk döneminde yüksek ateş, travma gibi sağlık sorunları dişlere etki ederek dişlerde farklı renkleşmelere sebep olabilir.
Küçük çocuklarda, süt dişlerinde çürükler gelişebilir, dişlerde gelişim gösteren her türlü farklı renk değişimleri diş hekimleri tarafından muayene edilmelidir. Florosiz sonucunda meydana gelen noktalar ve/veya lekeler kalıcıdır ve süreç içerisinde daha koyu tonlara bürünebilirler.
Florosiz Tedavisi
Çoğu kişide tedavi edilmesi gerekmeyecek oldukça az oranlarda florozis oluşum gösterir. Dişlerin arka kısmında da rastlanabilecek bu durum, bir hastalık olarak nitelendirilmediği için herhangi bir tedavi uygulaması gerekmemektedir.
Ciddi vakalar söz konusu olduğunda ve/veya ön dişlerde florosiz saptandığında ise diş beyazlatma, dişin/dişlerin üzerinden bir tabaka kaldırma gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Daha ağır vakalar da ise kompozit restorasyonlar, porselen lamineler, kuron restorasyonlar uygulanabilir.