Güzel ve etkileyici bir gülüş herkesin hayalidir. Estetik bir gülüş ile hayatınızda özgüvenli bir etki yaratabilirsiniz. Sağlıklı, düzgün bir yapıya sahip ve bakımlı dişlerin yanı sıra beyaz dişlere sahip olmak için en ideal yöntemlerden bonding, uzman ellerden bu yönteme uygun olan bireylere uygulandığında, kusursuz ve göz alıcı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Bonding yöntemi sağlıkla ve estetik bir görünüm ile buluşturma da oldukça etkilidir. Çeşitli durumlar için uygulanmaya elverişli olan uygulama,harika sonuçların mimarı olabilmektedir. Bonding nedir? Nasıl uygulanır? Bonding diş nedir? Ağız ve diş sağlığında bonding uygulamalarının etkisi nedir? Bonding hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizin için derledik.
Bonding Nedir?
Bonding uygulamaları kompozit dolgu materyallerinin doğal dişiniz üzerinde herhangi bir hasara, yıpranmaya sebep olmadan dişe özel yapıştırıcılar ile yapıştırılan, koruyucu olarak nitelendirilen işlemlerdir.
Bonding kelimesinin kökenini incelediğimizde İngilizce’den geldiğini ve “bağ kurma, bir araya getirme” gibi anlamlara sahip olduğunu görmekteyiz. Bu bağlamdan yola çıkarak kelime anlamını yaşıyan uygulamaların iki diş arasında bulunan küçük boşlukları ve/veya hasar gören bir dişi onarma gibi amaçlara hizmet ettiğini söyleyebiliriz.
Uygulamanın temel maddesi kompozit bonding olarak isimlendirilen özel bir dolgu materyalidir. Bu özel dolgu ile doldurulan dişler, uygulamanın sonunda çok daha estetik bir görünüme sahip olurlar.
Bonding işlemi; dişinde/dişlerinde deformasyonlar bulunan, ezik, çökük, iki diş arasında boşluk veyahut şekilsiz dişler için rahatlıkla uygulanabilir. Gülümsemelere estetik bir dokunuş sağlayan bonding işlemi en popüler, kolay estetik diş hekimliği işlemleri arasındadır.
Bonding Özellikleri Nelerdir?
Estetik diş hekimliği adı altında koruyucu olarak nitelendirilen bonding uygulamalarının özellikleri;
- Bonding uygulamaları söz konusu olduğunda öne çıkan ilk özelliği, bu uygulama için dişlerde herhangi bir aşınma işleminin uygulanması gerekmediğidir.
- Bu uygulama için ihtiyaç duyulan seans sayısı oldukça azdır. Tek bir seans içerisinde ortalama 4 ila 6 dişe kadar bonding uygulamak mümkündür.
- Dişler arasında var olan aralıklar, şekil bozuklukları belirli oranlarda giderilir ve estetik bir görünüm sağlanır.
- Kırık veyahut bölgesel bozuklukları bulunan dişler için ideal bir yöntemdir.
- Düzenli ve etkili ağız, diş bakımı ile uzun yıllar size eşlik edecektir.
- Bonding uygulamaları pek çok hastada anesteziye gereksinim duyulmadan gerçekleşebilir.
- Bonding uygulamaları modern dünyada yaşanan gelişmeler ile gelişmektedir. Özel renk, estetik kompozit lamina dolgu seçenekleri ile işlevselliği artmaktadır. Son yıllar içerisinde oldukça sık tercih edilmektedir.
Bonding Nasıl Uygulanır?
Bonding uygulamaları dişlere herhangi bir aşındırma meydana getirmeden, herhangi bir müdahale gerektirmeden gerçekleştirilen estetik uygulamalardır. Bu nedenle estetik diş hekimliği adı altında oldukça popüler bir hale bürünmüştür. Bonding uygulamalarının en önemli prensibi dişlere zarar vermeden gerçekleştirilen adımlarıdır.
Birtakım değişiklikler ile kusursuzluğu sunan bonding işleminin adımları;
- İlk adımda hasta bonding işlemi için hazırlanır ve ardından hastanın uygulama için anesteziye gerek duyup duymadığı değerlendirilir. Bunun yanı sıra dişlerde aşındırma gibi durumların kritiği yapılır.
- Sonrasında dişler hazır hale getirilir ve Rubber Dam diğer adıyla lastik örtü ile dişler izole edilir.
- Uygulamaların asıl olarak başladığı evre olarak nitelendirebileceğimiz evrede ise dolgu malzemesiyle, dişler arasındaki bağlantının sağlanabilmesi adına dişler pürüzlü bir hale getirilir. Bunun için bağlayıcı ajanlar denilen materyaller ile bir uygulama gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra dişler için polimerizasyon işlemi uygulanır.
- Gerçekleştirilen işlemlerin ardından bonding malzemesi için renk tercihi gerçekleşir. Mevcut dişler ile uyum içerisinde bir renk tercihinden yana karar vermek mantıklı bir tercihtir. Sonrasında ise katmanlar halinde yerleştirme işlemlerine başlanır.
- Uygulama esnasında son şekillendirme işlemleri gerçekleştirilir. Cila ile uygulama sonlanır. Cila adımı son derece mühim bir adımdır. Bunun nedeni ise bu aşamada dişlerin renklendirilmesinin gerektiğidir ve bunun için ise dişlerin pürüzsüz olması şarttır. Bazı hastalar için 7 günün ardından tekrar cilalama gerekebilir. Bu sayede diş lekelerine karşı direnç kazandırılır.
Bonding Yöntemi Ne Kadar ve Kaç Seans Sürer?
Bonding uygulamalarının seans sayısı ve süresi tedavi görecek dişlerin sayısına göre değişmektedir. Tek bir seans içerisinde 4 ila 6 diş arası tedavi gerçekleşir. Bu işlem ise yaklaşık olarak 1, 1-5 saat arasında sürer. Bu süre zarfı diş hekimine göre değişkenlik gösterebilir.
Bunun yanı sıra gerçekleştirilen uygulamanın ardından geçen 7 ila 10 gün sonrasında kontroller ile tedavinin başarı olup olmadığı ve ömrü hakkında bir değerlendirme yapmak mümkündür.
Bonding Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Bonding uygulaması avantajları ile insanların dikkatini çekmektedir. Kısa bir süre içerisinde zahmetsiz bir şekilde gerçekleşen uygulamaların aynı zamanda düşük maliyet başarı sağlaması oldukça cezbedicidir.
Eğer sizde bonding yaptırmak istiyorsanız ve avantajlarını öğrenmek istiyorsanız, size sağlayacağı avantajlar;
- Bonding uygulamalarında dişlere kesme, küçültme ve çekme gibi işlemler uygulanmamaktadır.
- İki diş arasında boşluğun var olduğu durumlarda, dişlere ekstra bir müdahalede bulunmadan var olan boşluk kusursuzca kapatılır.
- Bonding tek bir diş için gerekli olduğunda, bu işlem tekbir sean ile tamamlanır.
- Bonding uygulamalarının ardından herhangi bir özel bakım gerekmemektedir ve herhangi bir farklı iyileşme süresi gerekmemektedir. Temel diş bakım adımlarını gerçekleştirmeniz takdirinde 1-2 gün içerisinde tamamen iyileşebilirsiniz.
- Boşluklar doldurularak, boşlukların arasındaki bakteri oluşum riskinin de önüne geçilmiş olur.
- Estetik olarak dişlerin görünümünü baştan yaratan bonding ile kısa dişler uzatılırken, boşluklar kapanır ve diş uçlarındaki kırıklarda ustacak yok edilir. Bu sayede kusursuz gülüşler sizin olur.
- Arzu edilirse sararmış dişler için kalıcı olarak daha beyaz bir etki sağlanabilir.
- Lamine porselen, yaprak porselen gibi tedavilere kıyasla daha uygun maliyetlidir.
- Yarım saat ila 1,5 saat arası bir süre zarfı içerisinde tamamlanır ve bu nedenle günlük hayatınızın aksamasına sebep olmaz.
- Ağrısız bir işlem olduğu için ağzın uyuşturulması gerekmemektedir.
Bonding Uygulaması Esnasında Ağrı Olur mu?
Bonding uygulamaları estetik amaca yönelik bir şekilde gerçekleştiriliyorsa bu çerçeve içerisinde anestezi gerekmemektedir. Diş arası kapatma, diş boyu uzatma, renk bozukluğunu giderme gibi uygulamalar ve gülüş tasarımını kapsayan işlemler için anesteziye gerek duyulmaz.
Bonding diş uygulaması çürük nedeni ile gerçekleştirilecek ise eğer ve çürük derin, aynı zamanda canlı olan sinir tabakasına yakınsa anestezi gerekmektedir. Anestezi ardından uyuşukluk sağlandığında temizleme ve şekil verme işlemleri ardından bonding adımına geçilir.
Bonding Uygulaması Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Bonding uygulamaları sonrasında dikkat etmeniz gereken noktalar;
- Bonding uygulamasının ardından günlük ağız bakımına dikkat edilmelidir ve dişler günde en az iki defa fırçalanmalıdır. Bunun yanı sıra diş ipi, arayüz fırçası ve ağız gargarası gibi bakım ürünleri temin edilerek, kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir.
- Sert ve kabuklu gıdalar söz konusu olduğunda hassas davranılmalıdır. Kabuklu kuruyemişler dişler ile kesinlikle kırılmamalıdır. Bonding uygulaması eğer ön bölgede bulunan kesici dişler üzerine uygulandıysa bu dişler ile ayva, elma gibi meyveler ısırılarak yenmemelidir.
- Diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır ve 6 ayda bir olacak şekilde diş hekimi ziyaret edilmelidir.
- İşlem görmüş dişlerinizi diş ipi ile temizlemeniz gerekmektedir. Diş ipi kullanımı dişlerin çürümesini önlemektedir.