Biberon Çürüğü Nedir? Nasıl Oluşur?

Biberon çürüğü olarak isimlendirilen durum bebeklerin üst ön dişlerinde meydana gelmeye başlayan ve emzirde sonrasında veyahut biberon ile bebeği uyutma döneminde gelişen çürük-çürüklerdir. Bilmeniz gerekir ki anne sütünün içerisinde bulunan laktoz, çürük oluşumunu tetikleyebilen bir maddedir. 

Süt dişleri, daimi dişlere nazaran çok daha kolay çürümeye meyillidirler. Bu çürükler bebeklerde ileriki çocukluk döneminde estetik ve fonksiyonel eksikliklere, kayıplara, daha ileri dönemlerde ise alan darlığına neden olarak çarpıklığı tetikler. 

Bu doğrultuda sağlıklı dişler adına son emzirme, bebek akşam uykusuna yatmadan önce gerçekleştirilmelidir. Bebeklerin dişleri 3,5 - 4 yaşlarına kadar, diş macunu kullanılmadan veyahut pedodanti uzmanının önerdiği macun ile fırçalanmalıdır. 

Biberon Çürüğü Nasıl Oluşur?

Bir bebeğin beslenmesinde büyük bir yere ve değere sahip olan anne sütü içerisinde şeker barındırır. Gece uyumadan önce ve/veya uyku sırasında bebek anne sütü veyahut biberon emdiğinde, süt ağız içerisinde birikerek dişlerin çürümesi için uygun bir ortam oluşturur. 

Biberon çürüğü; uzun bir dönem sütün veyahut mamanın biberon ile geceleri uyku esnasında verilmesi sonucunda meydana gelir. Bunun yanı sıra ilk dişlerin mevcudiyeti sürerken, karbonhidrat açısından zengin sıvılar ile beslenme iki yaşından önce gerçekleştiğinde dişlerin hızla çürümesine neden olmaktadır.

Biberon Çürüğü İlerlerse Ne Olur?

Dişlerde meydana gelen çürükler, aileler tarafından ileri bir seviyeye ulaştığında, kahverengi lekeleri dönüştüğü anda fark edilir. Bu lekelenmeler diş çürükleridir ve bu tip çürüklerin tedavisi gerçekleşmediğinde dişlerde kırılmalar meydana gelebilir. 

Biberon Çürüğü Tedavisinin Önemi Nedir?

Biberon çürüğü oluşumun maruz kalan dişler tedavi edilmediğinde ağrı ve iltihaba gebe olur. Bu durum sonucunda bebek huzursuzluğa kabılır ve beslenme düzeni bozulur. Biberon çürüklerinden dolayı kaynaklanan biberon çürüğü sonucunda alttan gelen kalıcı dişler etkilenir ve kalıcı dişlerde şekil bozuklukları meydana gelir. Hatta ilerleyen süreçlerde kalıcı dişlerin çekilmesi gerekebilir. Bu nedenle süt dişlerinin tedavisi mühimdir. 

Biberon Çürüğünden Bebeğinizi Korumak Adına Neler Yapmalısınız?

Biberon çürüğünden bebeğinizi korumak adına biberon kullanımını maksimum 12,13 ay sürdürmelisiniz. Uykudan hemen önce veyahut uyku esnasında biberon kullanmak veyahut biberonun ardından direkt su içirmek önemlidir. Dişlerin ve diş etlerinin düzenli olarak fırçalanmasını da ihmal etmemelisiniz. 

Biberon Çürükleri Zamanında Tedavi Edilmezse Eğer Neler Olur?

Süt dişlerinde meydana gelen biberon çürükleri tedavi edilmediği takdirde; iltihaplanmalara, apselere ve yumuşak doku çevresinde enfeksiyon oluşumuna neden olur. 

Bu sorunların sonucunda diş ağrıları yaşanır ve daimi dişlerde kalıcı zararlar görülebilir. Bu nedenlerden dolayı biberon çürüğünün fark edilmesi durumunda en kısa sürede bir diş hekimine tedavi amacı ile danışılması gerekmektedir. 

Biberon Emmeyen Bebeklerde Dişler Neden Çürür? 

Biberon veyahut emziklerin, ağlayan ve durmayan bebekleri susturmak amacı ile bal, pekmez ve reçel gibi tatlı besinlere batırılması sonucunda biberon çürükleri yaşanmaktadır. Bu durumun yanı sıra bebeklere verilen karbonhidratlı ve şekerli gıdalar da biberon çürüklerine sebep olmaktadır.

Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod